Detta kan du tänka på när du säljer din bostad

Att sälja en bostad är en omfattande process som kräver noggrann planering och insikt. Här presenteras nyckelfaktorer att beakta under försäljningsprocessen, från bostadsvärdering till planering av tillträdesdatum och organisering av flytt.

Varje steg i försäljningsresan har sina utmaningar och kräver olika överväganden. Denna guide är framtagen för att ge dig en överblick över viktiga aspekter att tänka på när du står inför en bostadsförsäljning. Vi går igenom allt från hur du värderar din bostad och beslutar om köp- och säljordningen, till fördelarna med att anlita en mäklare och hur du bäst förbereder dig för visning och tillträde. Med rätt kunskap och förberedelser kan du navigera genom försäljningsprocessen med större självförtroende och trygghet.

Värdering av bostad

Om du går i säljtankar och ska köpa nytt boende är det smart att göra en värdering av sin existerande bostad för att se vilken budget man har för sitt nästa boende. Många mäklare erbjudergratis värdering. Men hur går en värdering till och vilka faktorer påverkar din bostads värde?

Sälja eller köpa ny bostad först?

Planerar du att förvärva en ny bostad samtidigt som du säljer den nuvarande? Då måste du avgöra om du ska genomföra köpet eller försäljningen först. Om du väljer att köpa först, kan du riskera att sälja den gamla bostaden till ett pris som är lägre än förväntat om försäljningen inte går enligt plan. Om du däremot säljer först, kan du riskera att bli bostadslös om du inte hittar en ny bostad i tid innan den gamla ska överlämnas till nya ägare. Konsultera din bank för att utforska dina alternativ och få råd om vad som, med hänsyn till din ekonomi, är det mest lämpliga tillvägagångssättet för dig.

Anlita en mäklare en stor fördel

Att anlita en mäklare vid försäljning av din bostad kan vara till en stor fördel. Som säljare kan man jämföra olika mäklares arvode men samtidigt kan en stärnmäklare lyckas maximera slutpriset, vilket gynnar säljarens ekonomiska intresse. Ett annat plus är att mäklarens arvode ofta betalar sig självt. Detta eftersom ett högre slutpris, kombinerat med att arvodet är avdragsgillt, ofta kompenserar för mäklarens kostnad.

En mäklare har också kunskap på områden, marknaden, säljpriser och tillgång till en kundbas bestående av personer som aktivt söker bostad, vilket kan underlätta och påskynda affären ytterligare. Dessutom är de utbildade och registrerade hos Fastighetsmäklarinspektionen, vilket säkerställer en trygg och korrekt hantering av hela bostadsaffären. Slutligen hanterar mäklaren fotografering av lägenheten, marknadsföringen och alla nödvändiga dokument och avtal som krävs för överlåtelsen av bostaden, vilket underlättar för säljaren.

Framgångsrik visning

För att framhäva din bostad inför visning, satsa på styling. En välorganiserad och stilren inredning lockar köpare. Planera visningen en solig dag, helst under våren då omgivningen är som vackrast med gröna träd och buskar. En fräsch och ren bostad är grundläggande. Små detaljer som nybakade bullar och nybryggt kaffe skapar en välkomnande atmosfär och får bostaden att kännas hemtrevlig. Genom att erbjuda en positiv upplevelse under visningen ökar chansen för en lyckad försäljning.

Planera tillträdes datum, flyttstäd och flytthjälp

När du ska sälja din bostad är det viktigt att noggrant planera för tillträdesdatumet, flyttstädningen och eventuell flytthjälp.

Planera tillträdesdatum:

Tillträdesdatumet är den dag då köparen formellt tar över bostaden. Det är viktigt att detta datum är välplanerat och överenskommet mellan både köpare och säljare. Tänk på att koordinera detta med ditt nästa boende, så att övergången blir så smidig som möjligt. Ett väl valt tillträdesdatum underlättar för båda parter och minimerar stress och press.

Flyttstädning:

En flyttstädning är mer omfattande än en vanlig storstädning och det är viktigt att den görs noggrant. Om du väljer att göra städningen själv, se till att följa en checklista för flyttstädning så att inget missas. Alternativt kan du anlita en professionell städfirma som specialiserar sig på flyttstädningar. Detta kan vara en god investering för att spara tid och energi under en redan stressig period.

Flytthjälp:

Om du har många eller tunga saker att flytta kan det vara klokt att anlita professionell flytthjälp. Flyttfirmor har erfarenhet och utrustning som underlättar flyttprocessen och minskar risken för skador på dina ägodelar. Jämför offerter från olika företag och boka i god tid, särskilt om du planerar att flytta under en populär flyttperiod, som i slutet av månaden eller under sommaren.

Genom att planera och organisera dessa aspekter i god tid, säkerställer du en smidig och effektiv försäljnings- och flyttprocess. Detta minimerar stress och gör övergången till ditt nya hem mycket enklare och behagligare.